dijous, 15 de novembre del 2007

Laura Borràs, professora de la UOC, a Alzira

Enmarcat dins del curs Fomentar la lectura en la societat de coneixement, organitzat per la Fundació Bromera per al foment de la lectura, el passat dissabte 10 de novembre poguerem gaudir de la conferència oferida per Laura Borràs, Llegir a l'era digital, a l'Institut de Secundària Rei en Jaume d'Alzira.



Laura Borràs és doctora en Filologia, professora de literatura digital de la Univertat Oberta de Catalunya i directora del Màster en estudis literaris en l'era digital de la UOC. Entre d'altres coses, Laura Borràs va dir que només els joves són natius digitals, mentre que la resta, la majoria de persones, som immigrants digitals i estem en un moment de revolució informacional, semblant a la que visqueren els nostres avantpasats en el pas del rotllo de pergamí al llibre. Us recomanem un vídeo molt gràfic d'esta revolució del suport d'informació a l'Edad Mitjana.


El somni de poder llegir vàries obres al mateix temps, de manera semblant al que fa l'hipertext, ja el trobem en la roda dels llibres, ingeni ideat per Agostino Ramelli, publicat en l'obra Le diverse et artificiose machines (1588), que permetia al lector situat davant d'una gran sènia amb llibres la lectura simultània d'aquestos.

Laura Borràs va donar molta informació, mostrant el seu domini del tema però, a més a més, ho va fer amb molt de dinamisme, fent que la seua disertació pasara en un suspir. Fem notar el seu repàs a les declaracions dels apocalíptics de la literatura en l'era digital, com ara, Barry Sanders, Kevin Kelly (Scan this book), Steve Birkers, John Updike (The end of autorship) i Harold Bloom, qui adverteix del perill que suposa Internet per la literatura ("Internet m'horroritza").

Per clarificar què és literatura digital, la classificació dels textos digitals, els ebooks i el futur de la multifuncionalitat dels aparells electrodomèstics al servei de la literatura us recomanem el text ¿Qué es literatura digital?, de Raine Koskimaa. Per cert, heu immaginat tindre un microones que puguera baixar poemes de l'Electronic Poetry Center i mostrar-los en una pantalla mentre esperem que es calfe el dinar...?

1 comentari:

Fundació Bromera ha dit...

Aquesta nova situació que planteja la nova tecnologia digital al món de la lectura, probablement, suposarà(o tal vegda ja suposa) un canvi important. La nova generació de nadius digitals que nomena Laura Borràs és ja un públic potencial de les biblioteuqes públiques. Pèro, penseu que des de l'administració es té clar que és necessari un esforç per donar una oferta interesssant a aquest nadius digitals que corren per les vostres sales?
Pense que és necessari que els continguts de les biblioteques (la infromació) també estiguen en els formats que els nadius consumeixen habitualment. Així evitarem la identificació dels continguts culturals bàsics amb el formats antics. Cal "penjar" i enseyar a trobar "bons" continguts en la xarxa per aprofitar-los. Un bloc és un bon inici. Endavant